Rik Schueler

Motion Graphic Designer

Hi! Mijn naam is Rik Schueler. Ik ben een grafisch ontwerper uit Utrecht die zijn ontwerpen graag in beweging zet.

Showreel,

don’t tell

Ik kan vanalles over mijn werk vertellen, maar ik laat het net zo graag zien.

Dit is mijn laatste showreel en alles wat hierin is te zien is door mijzelf ontworpen, gefilmd, bewerkt en geanimeerd.

Opleidingen

Communication & Multimedia Design (HBO)

2009 - 2016

Hogeschool Utrecht

Deze HBO opleiding richt zich op het design van media in de breedste zin van het woord. Startend vanaf doelgroeponderzoek, concept en strategie werd elk product uitgewerkt in grofweg de drie mediavormen print, web en video. Daarbij lag de aandacht ook op een crossmediaal kloppend verhaal maken in plaats van losse producten.

Ruimtelijke Presentatie & Communicatie (MBO)

2004 - 2008

Nimeto Utrecht

Hoewel het Nimeto maar een kleine MBO school is heeft deze opleiding de grootste impact op mij gemaakt en heb ik hier de fundering gelegd wat betreft design. De opleiding heeft zowel een analoge als digitale aanpak en richt zich op etaleren, stand design, grafisch ontwerp en de marketing ervan. Daarnaast leggen ze vooral de focus op elementen die op elk gebied van design toepasbaar zijn zoals kleurgebruik, typografie, compositie en verhaal.

Animation Academy

Maart - Augustus 2020

Reducations

In maart 2020 ben ik gestart aan de Animation Academy bij Reducations. Dit is een opleiding van een half jaar voor een dag in de week en is opgezet vanuit het video en animatiebureau Redrum. Zij zijn gespecialiseerd in video, 2D en 3D animatie en leveren een vaste docent vanuit het werkveld. Daarnaast zullen er gastdocenten uit de filmwereld langskomen en worden er na de opleiding meerdere masterclasses aangeboden. Hierdoor zal deze opleiding een katalysator zijn voor mijn animatie specialisatie.

Werkervaring

EMG

Maart 2021 - Heden

Audiovisueel Ontwerper bij NOS, Nieuwsuur & Jeugdjournaal

Bij de NOS, Nieuwsuur en Jeugdjournaal werk ik als ontwerper voor de tv producties. Hierbij ben ik verantwoordelijk voor de invulling van de studioschermen met foto’s animaties of augmented reality en daarnaast maak ik animaties voor de reportages.

Rik Schueler

Juni 2017 - Heden

Motion Graphic Designer

In de zomer van 2017 heb ik de stap genomen om fulltime als zzp-er aan de slag te gaan. Ik ben be­gonnen als grafisch ontwerper met de nadruk op print. In de loop van de tijd heb ik ook wat video en animatie opdrachten erbij aangenomen en probeer ik ook hierin mijn vaardigheden sterk te verbeteren. Momenteel probeer ik me vooral te richten op uitleganimaties. Complexe informatie vertellen op begrijpelijke manier.

MOBGEN

2016

Motion Graphic Designer

In 2012 heb ik stage gelopen bij MobGen, een bedrijf dat mobiele apps ontwerpt en ontwikkeld. Hier heb ik mij verdiept op het gebied van mobiele apps en later de focus verlegt naar een uitleganimatie. In 2016 ben ik terug gevraagd voor verschillende motion graphic en illustratie opdrachten.

IBB-Fest

2015 - 2017

Vrijwilliger, Organisator
afdeling Promotie & aankleding

Het IBB-Fest was een gratis festival dat volledig draait op vrijwilligers. Tijdens de drie edities waar ik als vrijwilliger in de organisatie zat was ik ver­antwoordelijk voor de vormgeving van het festival. Dit zat hem in het logo, de posters, website en pro­motie uitingen, maar ook in de vormgeving op het festival zelf. Van de banners en signing tot de aan­kleding van de bars en podia.

CreaBea

2010

Graphic Designer

Na mijn MBO en een half jaar reizen ben ik als grafisch ontwerper gaan werken bij het ontwerpbureau CreaBea. Hier richtte ik mij voornamlijk op het ontwerp van logo’s, huisstijlen, websites en verschillend advertentie materiaal. Na een halfjaar besloot ik dat ik mij verder wilde ontwikkelen als ontwerper en koos ik ervoor om aan mijn tweede studie te beginnen, Communication & Multimedia Design.

Overige werkervaring

Cafe Tilt!

2017 - 2018

Assistent bedrijfsleider

Na zeven jaar parttime werken bij Tivoli was het tijd om hogerop te gaan en ben ik begonnen als fulltime assistent bedrijfsleider bij Café Tilt! Na een aantal weken kreeg de bedrijfsleider een burnout en was deze functie in principe aan mij toegewezen. Het was een interessant en leerzaam jaar, maar oa door beperkte doorgroeimogelijkheden een reden om mij weer volledig in de ontwerp wereld te storten.

Het Gegeven Paard

2014 - 2017

Barmedewerker

In de tijd dat ik bij Tivoli werkte heb ik ook bij Grandcafé Het Gegeven Paard achter de bar gestaan. Hier was wat meer ruimte voor persoonlijke aandacht richting de gasten gezien de soort horecazaak dat het is. Daarnaast heeft het ook een vele malen groter assortiment en dus de ruimte om mij te verdiepen in de verschillende producten.

Tivoli Oude Gracht & Tivolivredenburg

2010 - 2017

Barmedewerker & Barhoofd

Sinds het begin van mijn HBO studie ben ik in Utrecht gaan wonen en direct gaan werken als barman bij Tivoli. In de zeven jaar dat ik er werkte ben ik ook doorgegroeid naar de functie van Barhoofd wat vergelijkbaar is met de functie assistent bedrijfsleider. Tijdens concert of dansavonden was ik verantwoordelijk voor het coördineren van de vaak meer dan 20 medewerkers bij de verschillende bars en garderobes.

Contact

Rik Schueler

06-188 33 292
rikschueler@gmail.com